Tandir of tandoori brood (Azerbeidzjan)


Traditioneel worden deze broden in een ronde stenen houtoven (Tandir) gebakken waarbij het deeg tegen de hete wanden wordt aangedrukt. Op de bodem van de oven wordt hout gestookt en zo worden temperaturen van 400°C bereikt. De broden worden letterlijk gaar gebakken door de hitte van de wanden.

  • 21g verse gist of 7g droge
  • 300ml lauw water
  • 450g tarwebloem
  • 7g zout
  • 1 eigeel + zaadjes voor de afwerking
Meng de gist met het water tot de gist opgelost is. Zeef de bloem in een kom en meng er het zout onder. Voeg beetje bij beetje het gistmengsel toe tot het deeg loslaat in een bal. Kneed het deeg 8-10 min. tot het elastisch en zacht is. Bol het deeg op en laat het 1,5 uur rijzen of tot het dubbele in volume is bereikt. 

Sla het deeg door, vorm opnieuw een bal en druk die plat met je hand tot je een ovaal brood van ongeveer 1,5 cm. dikte hebt en een grootte van 35x20 cm. Plaats het brood op een bakplaat en laat nog eens 20 min. rijzen.

Verwarm de oven voor op 200°C. Snij het deeg diagonaal vier keer in in beide richtingen zodat een ruitvormig patroon wordt bereikt. Bestrijk met het eigeel en besprenkel met zaadjes naar keuze. Bak in 20-25 min. af. 

Tip: lukt het insnijden niet zo goed met een mesje dan kan je het patroon er ook indrukken met een vork. 

Reacties