Baps (Schotland)


Deze zachte broodjes worden in Schotland vooral als ontbijt genuttigd met bacon and eggs maar soms ook als broodmaaltijd bij de soep. De oorsprong van de broodjes is moeilijk te achterhalen maar één ervan is dat het woord baps afkomstig zou zijn van het Schotse woord voor de vrouwelijke borst 'paps' door de gelijkenis van de broodjes met de rondingen. Ik laat het aan jullie verbeelding over... Er bestaat ook een Ierse zoete variant gevuld met rozijntjes.
  • 450g sterke witte tarwebloem (hoog eiwitgehalte)
  • 18g verse gist of 6g droge gist
  • 160ml lauwe melk
  • 160ml lauw water
  • 8g zout
Verbrokkel de gist in de melk en het water en roer tot het opgelost is. Voeg de bloem en het zout toe en kneed tot een zacht ietwat kleverig deeg. Voeg indien nodig 1 of 2 eetlepels bloem toe. 

Bol het deeg op en plaats het in een met olie ingevette kom. Dek de kom af. 
Laat het deeg rijzen tot het dubbele volume, dit zal ongeveer 1 uur zijn.
Duw de lucht uit het deeg en verdeel in 10 gelijke porties. Bol ze op en duw ze lichtjes plat met de palm van je hand. Schik de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek af met vershoudfolie wat je met olie ingestreken hebt. Laat 40 min. rijzen. 

Duw lichtjes met je vingers de luchtbelletjes uit de broodjes en bestrijk ze met melk. Bestuif ze met bloem en bak ze in een voorverwarmde oven van 200°C gedurende 15-20 min. tot ze goudgeel zijn. 

Bestuif de broodjes opnieuw met wat bloem en laat ze afkoelen op een rooster. 


Ook lekker als hamburgerbrood 😋😋


Reacties