Pane Ticinese (Zwitserland)


Pane Ticinese is een breekbrood dat bestaat uit een rij van vijf broodjes. Het heeft zijn naam te danken aan zijn oorsprong namelijk het Italiaans sprekende gedeelte van Zwitserland, het kanton Ticino. De korst is dun en krokant en het kruim zacht door de toevoeging van olie aan het deeg.

  • 400g bloem met een hoog eiwitgehalte
  • 230g lauw water
  • 6g zout
  • 1 tl suiker
  • 5g verse gist of 1,5g droge gist
  • 2 el plantaardige olie
Los de gist samen met de suiker op in het lauwe water en laat 15 min. rusten. Meng de overige ingrediënten in je kom en voeg het gistmengsel er aan toe. Kneed 6 min tot een heel soepel deeg. Laat het deeg 1 uur rijzen in een met olie ingevette en afgedekte kom. 
Duw de lucht uit het deeg en verdeel het in tien gelijke porties. Bol de deegstukken op en leg ze in een rij van 5 bollen tegen mekaar op een stuk bakpapier op de bakplaat. Nu kan je kiezen om de andere rij van 5 bollen tegen de eerste rij te leggen of apart. Ik verkoos laatste methode, zo verkrijg je twee op rupsen gelijkende broden. 

Bedek de broden met een lichte doek of met olie ingewreven vershoudfolie. Laat opnieuw een uur rijzen. 

Bestuif ze met bloem en maak een ondiepe insnijding over de volledige lengte van de broden. 

Zet de bakplaat op de middelste richel en bak gedurende 18 min. in een voorverwarmde oven van 240°C tot ze goudbruin zijn.  Zet een bakje water vanonder in je oven of bestuif de wanden met water dmv een plantenspuit. 

Laat afkoelen op een rooster.  

Reacties