Speltknoest (Duitsland)


Spelt wordt beschouwd als een oergraan en er worden tal van positieve eigenschappen aan toegewezen. Zo zou het goed zijn voor de bloedsuikerspiegel, de huid, darmproblemen, enz.
Aangezien het hier een 100% speltbrood betreft, dien je erop te letten dat je dit brood minder lang kneedt dan een tarwebrood. Indien je het te lang kneedt, maak je de gluten kapot in je deeg wat nefast is voor het rijzen.

  • 500g speltbloem
  • 15g verse gist of 5g droge gist
  • 260ml lauw water
  • 1tl honing
  • 2tl backmalz (facultatief)
  • 7g zout
  • maanzaad voor de afwerking
Los de gist op in het lauwe water. Voeg de rest van de ingrediënten toe en kneed tot een homogeen deeg. Bol je deeg op en laat in een met olie ingevette en afgedekte kom 90 min. rijzen. 

Duw de lucht uit je deeg en bol het stevig op. Bestuif de bovenkant met water en rol de bol door de maanzaadjes. 

Leg het brood in de schaal van de broodbakbol en snijd hem in.

Plaats het deksel op de bol en laat het brood 15 min. rusten.

Zet de bol in een koude oven. Zet de oventemperatuur op 240°C hetelucht en bak het brood gedurende 45 min. met het deksel op de bol.

Neem het deksel van de bol en laat het brood nog 5 min. zonder deksel bruinen in de oven. 

Laat het brood afkoelen op een rooster. 

Reacties

  1. Bedankt. Voor je antwoord bij oergronen brood, lan ik hier ook zonnebloempitter op strooien? Dit is trouwens Yolanda, mijn man heeft het account.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je kan gelijk welke soort zaadjes gebruiken Yolanda, ik vermoed dat het insnijden wel wat moeilijker zal gaan met zonnebloempitten omdat die wat groter en stugger zijn dan de maanzaadjes

      Verwijderen

Een reactie posten