Cotswold crunch Heritage brood (Engeland)


Onlangs heb ik bij een bestelling op Bakerybits een paar traditionele Engelse bloemmengelingen gekocht. Met twee mengelingen heb ik dit brood gemaakt. Het leverde een heel geurig brood op met een lekkere bite in.

Cotswold Crunch is een mengeling van FWP Matthews en bestaat uit witte bloem van harde tarwe, moutbloem en mout tarwevlokken.
Heritage wholesome white flour stoneground is een bloemsoort uit het exclusieve gamma van Lammas Fayre. De mengelingen bestaan uit biologische oude bloemsoorten die deel uitmaken van het Engels erfgoed. De historisch authentieke graansoorten worden allemaal op biologische wijze geteelt  op boerderijen in  Buckinghamshire en Wiltshire op dezelfde manier als hoe ze het zovele jaren geleden deden. De bloemsoorten zijn enkel te koop bij Bakerybits. Het brood werd in de rechthoekige broodvorm van Emile Henry gebakken.

  • 300g Cotswold Crunch
  • 200g Heritage wholesome white flour
  • 280g lauw water
  • 8g zout
  • 21g verse gist of 7g droge gist
  • 1 el ongezouten boter
Meng de bloem samen met het zout en de zachte boter in de kom. Maak een putje in het midden van de bloem en verbrokkel daarin de gist en roer het tot een papje met het lauwe water en wat bloem van de randen. Bedek het papje en laat 20 min. rusten op een warme plaats. 

Kneed 10 min. tot een soepel en homogeen deeg. Maak een bol van het deeg en doe het in een met olie ingevette kom en dek af. Laat 45 min. rijzen.

Duw de lucht uit het deeg en vorm je brood. Doe het deeg in de ingevette Emile Henry bakvorm en laat opnieuw 45 min. rijzen met het deksel op de vorm. Bestuif de bovenkant met bloem en snijd het brood in. 

Bak 30 min. in een voorverwarmde oven van 220°C. Neem het deksel van de vorm en laat nog een 5-tal min. verder bakken tot de korst de gewenste bruining heeft. 

Laat afkoelen op een rooster.


Reacties