Ciambella (Italië)


De ciambella is een brood in kransvorm dat wat ciabatta gelijkt. Het bestaat in verscheidene variaties gaande van zoet paasbrood tot wit brood. Voor dit brood gebruikte ik een receptje voor een witte krokante variant wat vooral in de streek van Puglia populair is. Door de heel kleverige structuur van het deeg is het niet zo gemakkelijk te verwerken en is genoeg bloem bestuiven op je werkblad en je handen een gouden raad. Ik heb met het deeg 2 broden kunnen maken.

  • 500g witte tarwebloem
  • 350ml lauw water
  • 15g verse gist of 5g droge gist
  • 2 el olijfolie
  • 1 el honing
  • 1 el witte wijnazijn
  • 1 el suiker
  • 8g zout
Meng de bloem met het zout en de suiker in de kom. Meng in een aparte kom de gist samen met alle natte ingrediënten tot de gist opgelost is. Voeg al roerend het mengsel onder de bloem. Kneed tot alles een mooi glad geheel vormt zonder klonters. Voeg geen extra bloem toe, het deeg blijft redelijk vloeibaar en plakkerig. Dek de kom af met vershoudfolie of een vochtige handdoek en laat het deeg 2 uur op een warme plaats rijzen. 

Strooi flink wat bloem op je werkblad en giet het deeg uit de kom. Duw of kneed het deeg niet maar rek het uit tot een rechthoek van ongeveer 1 cm. dikte. Rol het deeg langs de langste zijde redelijk strak op, veeg telkens de overtollige bloem van de rol. 

Twist de rol, beginnend van het midden en naar de twee uiteinden toe zodat het op een koord gelijkt. Vorm een krans waarbij je de uiteinden aan mekaar vastmaakt. Leg de krans op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet in het midden van de krans een omgekeerde met bloem bestoven kom zodat het deeg niet dicht gaat tijdens het rijzen. Dek af met vershoudfolie of met een vochtige handdoek en laat 1 uur rijzen. 

Verwijder de kom uit het midden en maak bovenop de krans rondom ondiepe insnijdingen. Bak gedurende 15 min. in een voorverwarmde oven van 230°C, verlaag daarna de temperatuur naar 200°C en bak nog 10-15 min. verder.

Laat het brood afkoelen op een rooster. Voor een extra krokante korst kan je het brood wanneer het pas uit de oven komt, bestuiven met koud water uit een plantenspuit.


Reacties