Pain Marguerite (Frankrijk)


Dit brood ziet er niet alleen mooi uit om op tafel te presenteren, het is ook nog makkelijk te maken en het smaakt lekker. Wat wil een hobbybakster nog meer? De korst is lekker krokant en het kruim mals. Een brood om mee uit te pakken dus 😊

  • 500g bloem T65
  • 250g lauw water
  • 15g verse gist of 5g droge gist
  • 8g zout
  • 1tl zachte boter
  • zaadjes om te decoreren
Los de gist op in het lauwe water. Voeg de rest van de ingrediënten toe en kneed tot een soepel deeg. Dek de kom af en geef het deeg een eerste rust van 30 min. Kneed het deeg door, bol op en geef het nog een rijs van 20 min. in een afgedekte en met olie ingewreven kom. 

Duw de lucht uit het deeg en rol het uit tot een ronde lap met een diameter van ongeveer 30 cm. Plaats een omgekeerd glas in het midden van de cirkel deeg en snijd het deeg in punten vertrekkend vanaf de rand van het glas. Dit doe je het best wanneer je je deeg al op een bakpapier op een bakplaat hebt gelegd. Ik heb het deeg in 16 punten verdeeld.

Draai elk bloemblaadje (punt) een kwartslag en rond de uiteinden mooi af. Neem het glas weg. Als je het goed gedaan hebt, lijkt je brood nu op een bloem.

Dek het deeg af met een met olie ingewreven stuk vershoudfolie (dit voorkomt dat de folie aan je deeg gaat kleven tijdens het rijzen) of een vochtige handdoek. Laat een uur rijzen. 

Bestuif het brood met water en bedek het hart van de bloem met zaadjes. Ook de uiteinden van de bloemblaadjes kan je met zaadjes bestrooien. 

Bak af in een voorverwarmde oven van 220°C (onder- en bovenwarmte) gedurende 30 min. 

Laat afkoelen op een rooster. 


Reacties