Casse Croûte de Chi'Ti (Frankrijk)



Ik kocht deze bloemmengeling online bij een Franse maalderij nl. Farines et Pains. Ik was er vooral nieuwsgierig naar omdat er een voor mij onbekende bloemsoort in zit, cichoreibloem. Cichoreibloem wordt bekomen door het malen van de vooraf gewassen en gedroogde wortelsnippers van de cichorei.  Door het malen worden alle bestanddelen van de gedroogde wortel intact bewaard. De bloem bevat alle natuurlijke bestanddelen (inuline, cellulose) en verbetert de kruimige zachtheid, vorm en bewaring van gebakken graanproducten. Naast cichoreibloem bevat de mengeling ook tarwebloem, geroosterde moutbloem, gluten en geroosterde maïsbloem. Het deeg was heel soepel en aangenaam om te bewerken. Ik bakte het brood in mijn Emile Henry broodbakbol met de tweede rijs in de oven.

  • 500g casse croûte de chi'ti
  • 30g verse gist of 10g droge gist
  • 15g backmalz
  • 8g zout
  • 360ml lauw water
  • pittenmengeling
Los de gist op in het water. Voeg de rest van de ingrediënten toe en kneed 15 min. tot je een zeer zacht en soepel deeg bekomt. Doe het deeg in een met olie ingevette kom, dek de kom af met vershoudfolie en laat 30 min. rijzen.

Duw de lucht uit je deeg en leg een klein stukje van je deeg apart. Rol dit stukje met een deegroller uit tot een dunne cirkel. Bol de rest van je deeg op, bestuif de bovenkant met water en bedek hem met een pittenmengeling (zonnebloem, pompoen, sesam, maanzaad).
Leg de bol met de bovenkant naar beneden op het uitgerolde stukje en omsluit hiermee helemaal je bol. Snij je brood kruisgewijs in. 

Laat het brood met het deksel gesloten 15 min. rusten. 

Plaats de broodbakbol in de koude oven. Zet de thermostaat op 240°C hetelucht en bak het brood in 45 min. gaar. Haal het deksel van de bol en laat nog enkele minuten verder bakken tot de gewenste bruining. 

Koel af op een rooster. 

Reacties