Pull apart bread met kruiden


Vanavond een tapasavondje bij mij thuis en ik was op zoek naar een brood wat hierbij zou passen. Tot ik in één van mijn Duitse bakboeken dit pull apart bread met kruiden tegenkwam. Makkelijk op voorhand te maken en dan vlak voor serveren nog een paar minuutjes oppiepen in de oven en warm serveren. Het is een pull apart bread wat betekent dat je het niet moet versnijden maar op een zodanige manier moet vormen zodat elk een stukje meeplukt wanneer ze aan hun portie komen. Gezellig zo op tafel te plaatsen en geen gedoe.

  • 400g tarwebloem
  • 120ml lauw water
  • 60ml lauwe melk
  • 45g boter
  • 1 tl suiker
  • 1 tl zout
  • 42g verse gist (1 blokje) of 14g droge gist
  • 1 ei
  • 2 fijn geperste teentjes knoflook
  • 2 el kruiden naar keuze (tijm, rozemarijn, basilicum, oregano...)
  • 50g kruidenboter
Meng de bloem met de suiker en het zout in je mengkom. Giet de 
lauwe melk en het water in een apart kommetje en smelt daar de boter in. Los de gist op in dat mengsel. Maak een kuiltje in de bloem en giet het mengsel in het kuiltje, meng het met een beetje bloem van de randen tot een papje en bedek het met de rest van de bloem. Laat dit voordeegje een 30min. rusten. 

Meng ondertussen in een kommetje het ei met de teentjes look en de kruiden. Voeg dit bij het voordeeg en kneed alles tot een soepel deeg. Bol op en laat het opnieuw 30min. rijzen in een met olie ingevette en afgedekte kom. 

Kneed het deeg goed door en rol uit tot een lap van ongeveer 36x42 cm. Bestrijk het deeg met de zachte kruidenboter en snijd de rechthoek in lange stroken van 6 cm. breedte. Leg de stroken op mekaar en versnijd ze in rechthoekjes van 7 cm. 





Zet de rechthoekjes op hun kant achter mekaar in een rechthoekige bakvorm. 
Dek af met ingevette vershoudfolie en laat 1 uur rijzen. 

Bak het brood af gedurende 30 min. in een voorverwarmde oven van 200°C conventioneel of 180°C hetelucht. 

Laat het brood 10 min. afkoelen in de vorm, ontvorm en dien warm op. 


Reacties