Skane haverbrood met extra pitten


Ik kocht deze mix bij de Zuidmolen maar het is eigenlijk een broodmengeling van Meneba. Het bestaat overwegend uit havermeel, havervlokken en haverzemelen aangevuld met volkorenmeel. Haver bevat veel voedingsvezels waaronder bèta-glucaan wat het cholesterolgehalte in je bloed doet dalen en ook de bloedsuikerspiegel helpt regelen. Het geeft ook vlug een verzadigd gevoel en door het hoge vezelgehalte bevordert het ook de darmtransit waardoor dit soort brood een handig hulpmiddel is bij een dieet. We kunnen dus wel stellen dat haver goed is voor de gezondheid en als het dan ook nog eens lekker is, is dit toch handig meegenomen. Ik heb aan de mengeling nog een extra schep met een zaden- en pittenmix  van sesamzaad, pompoenpitten en zonnebloempitten toegevoegd zodat het brood een extra crunchy bite kreeg. Afbakken deed ik in mijn Emile Henry broodbakbol.

  • 500g Skane havermeel
  • 350ml lauw water
  • 21g verse gist of 7g droge gist
  • 7g zout
  • 1 el boter
  • pitten
  • havervlokken als decoratie
Los de gist op in het water. Voeg de overige ingrediënten toe en kneed in ongeveer 10 min. tot een soepel deeg. 

Bol het deeg op en doe het in een met olie ingevette kom. Dek de kom af met vershoudfolie of een vochtige handdoek en laat 1 uur rijzen. 

Duw de lucht uit het deeg en bol het opnieuw op. Bestuif de zijkanten van je brood en rol dit door wat havervlokken. Snijd je brood in en plaats het op de plaat van de broodbakbol. 

Zet het deksel op de bol en laat het brood 15 min. rusten.

Zet de bol in een koude oven, zet op 240°C hetelucht en laat 45 min. bakken. Neem het deksel van de bol (opgepast gebruik een handschoen want de bol zal heet zijn) en laat het brood nog een 5 min. verder bruinen.

Laat afkoelen op een rooster.


Reacties