Roghani naan (Afghanistan)



Naan zijn platte gistbroden in de oven gebakken. Ze komen vooral in de Aziatische keuken voor. Deze Roghani naan is een Afghaanse soort en kenmerkend is dat ze met melk worden bereid en met sesamzaadjes bestrooid. Je kan een zoete variant maken, dan vervang je het zout door 3 eetlepels
suiker.

  • 200g lauwe melk
  • 500g tarwebloem
  • 100g olie
  • 45g verse gist
  • 7g zout
  • 1el suiker
  • 1 ei voor het deeg + 1 ei voor de afwerking
  • sesamzaadjes
Los de gist op in de lauwe melk en voeg daar de eetlepel suiker aan toe. Doe de bloem samen met de olie in je mengkom en laat 1-2 min. mengen. Voeg het zout en het ei toe. Giet voorzichtig het gistmengsel in de kom tijdens het kneden. Kneed tot een soepel deeg. Indien je deeg te vochtig is, voeg nog wat lepels bloem toe, is het te droog voeg je nog wat melk toe.

Laat het deeg in je kom afgedekt rijzen tot dubbele volume.

Duw de lucht uit je deeg en verdeel in 4 gelijke porties. Bol deze op en duw ze dan plat tot een cirkel. Het beste doe je dit al op een vel bakpapier, zo kan je de broden gemakkelijk verplaatsen naar je bakplaat. Dek af met vershoudfolie en laat nog een 20 min. rusten.

Meng het ei met 3 lepels olie. Bestrijk hiermee de broden. Maak een ruitvormige inkeping of duw putjes in het brood met je vingertoppen. Bestrooi met zwarte of witte sesamzaadjes. 

Bak gedurende 20-25 min. in een voorverwarmde oven van 180°C. 

Laat afkoelen op een rooster.   





Reacties