Buchteln (Oostenrijk)




Buchteln is een traditioneel gerecht uit Tirol (Oostenrijk). Je kan ze puur natuur klaarmaken of met een vulling van een jam naar keuze, lemoncurd, chocopasta, ... Ze worden ook vaak geserveerd met een custardsaus. Ik heb gekozen voor een vulling met zelfgemaakte braambessenconfituur. Dit receptje levert 16 breekbroodjes op als je een vierkante ovenschotel gebruikt of 15 als je een rechthoekige gebruikt.

  • 500g Amerikaanse tarwebloem
  • 24g verse gist of 8g droge gist
  • 70g suiker
  • 3 eieren aangevuld met lauwe melk tot een gezamenlijk gewicht van 290g
  • 90g zachte ongezouten boter
  • 7g zout
  • braambessenconfituur
  • 40g gesmolten boter + poedersuiker voor de afwerking
Los de gist samen met de suiker op in het ei/melkmengsel. Laat het eventjes staan tot de gist op gang komt. Doe in je mengkom de bloem en giet er het gistmengsel en de gesmolten boter aan toe. Na een paar minuten kneden, voeg je ook het zout er aan toe. Kneed ongeveer tien minuten op een lage stand tot je een soepel en homogeen deeg hebt. 
Vorm een bal van het deeg en laat het in een met olie ingevette kom afgedekt rijzen tot het dubbele in volume is bereikt. Kneed het deeg eventjes door en verdeel in 16 bolletjes van ca. 60g als je een vierkante schotel gebruikt of 15 bolletjes van ca. 65g als je een rechthoekige schotel gebruikt. Duw de bolletjes plat en doe een kleine hoeveelheid jam in het midden. Vouw het deeg terug dicht in een bolletje en rangschik ze in de schotel. Smeer ze in met de gesmolten boter en laat ze opnieuw tot het dubbele in volume rijzen. 

Bestrijk de bolletjes opnieuw met de rest van de gesmolten boter en plaats in een voorverwarmde oven van 170°C. Bak gedurende een 25-tal minuten tot ze mooi goudbruin zijn. 

Ontvorm het brood op een rooster en laat afkoelen.

Bestuif met poedersuiker.




Reacties