Citroenbroodjes (Duitsland)


Voor deze broodjes heb ik gebruik gemaakt van de Vitar Krokant bloem van 't Magazijntje te Ham. Dit is een mengeling van oa. tarwebloem, sojabloem en tarwemoutbloem specifiek samengesteld voor het bakken van pistolets, piccolo's, kaiserbroodjes en andere krokante broodjes.

  • 500g Vitar Krokant bloem
  • 15g backmalz
  • 300g koud water
  • 27g verse gist of 9g droge gist
  • 8,5g zout
  • geraspte schil van 2 onbehandelde citroenen
Smelt de gist niet in het water maar verkruimel het in de bloem met je handen zodat je een crumble-achtige structuur krijgt. Voeg de backmalz, het water en het zout toe en kneed tot een homogeen, zacht en zeer rekbaar (maar niet klevend) deeg. Net voor het einde van de kneedcyclus, voeg je de citroenrasp toe.

Bol het deeg op en laat het in een met olie ingevette kom ongeveer 1 uur rijzen of tot het dubbele volume.

Duw het gas uit het deeg en verdeel in 10 gelijke porties. Bol die op, bedek ze met een handdoek en laat ze 5 min. rusten. Vorm de bolletjes tot een langwerpig broodje met puntige uiteinden (vorm van een citroen). Leg ze op een met bloem bestoven doek met de naad naar beneden en bedek ze met nog een doek of keukenhanddoek. Laat de broodjes terug 1 uur rijzen. 

Snij de broodjes in en schuif ze voorzichtig op een voorverwarmde pizzaplank of bakplaat. Verstuif met een plantenspuit water op de wanden van je voorverwarmde oven (220°C). 

Bak de broodjes gedurende 10 min. tot ze mooi bruin zijn.

Laat afkoelen op een rooster. 

Reacties