Ot en Sien brood (Nederland)


Nog een bloemmengeling van de Bakboerderij. De Ot en Sien broodmix werd door hen speciaal gemaakt in 2014: het jaar van Ot en Sien. Het is een mix van tarwebloem, zonnebloempitten, geroosterde sojastukjes, lijnzaad, gierst, sesamzaad, bakkerszout en gerstemoutmeel. Voor de vorm heb ik gebruik gemaakt van een vierkant rijsmandje.

  • 500g Ot en Sien broodmix
  • 21g verse gist of 7g droge
  • 15g olijfolie
  • 250g lauw water
Los de gist op in het lauwe water. Voeg de rest van de ingrediënten toe en kneed tot een soepel en homogeen deeg. Doe het deeg in een met olie ingevette kom en dek af met vershoudfolie. Laat het deeg rijzen tot het dubbel zo groot is (45-60 min.).

Druk de lucht uit het deeg en vorm het in een vierkant. Dit doe je door het deeg op te bollen en daarna vier kanten van de bol uit te rollen. Plooi deze lapjes over de bol en zo bekom je een vierkant.
Plaats het deeg met de naad naar boven in een goed bebloemd rijsmandje. Dek af met een vochtige handdoek en laat het deeg opnieuw rijzen tot het dubbele in volume. Let op dat je het niet te lang laat rijzen (overrrijs) want dan zakt het brood in wanneer je het op de bakplaat legt. 

Draai het mandje om boven de bakplaat zodat het brood op de bakplaat komt te liggen. Neem het rijsmandje weg. Bestuif het brood met bloem en snij het in volgens je eigen inspiratie. 

Schuif de bakplaat in een voorverwarmde oven van 220°C en bak het brood in 30-35 min. gaar. 

Koel af op een rooster.

Reacties