Pan de Muerto (Mexico)


Pan de Muerto oftewel Mexicaans brood der doden. Het is een traditie om dit brood op 1november (Allerheiligen) en 2 november (Allerzielen) in Mexico te bakken. De families maken dan een soort altaar bij hen thuis waar ze de foto van hun dode familieleden plaatsen en offers zoals bloemen, fruit, snoep en zoet brood leggen zodat hun dode familieleden een goede doorgang naar het rijk der doden krijgen. Ik heb in een pannetje wat amandelschilfers geroosterd omdat ik dat heel lekker vind. Normaal hoort dit niet bij het oorspronkelijk recept. Ik heb ook sukade toegevoegd aan mijn deeg.

Voordeeg:

  • 21g verse gist of 7g droge
  • 2 el suiker
  • 60 ml lauw water
Los de gist samen met de suiker op in het water en laat afgedekt 10 min. rusten.

Deeg:

  • 120 ml melk
  • 120g zachte ongezouten boter
  • 828g tarwebloem (ik heb hiervoor Amerikaanse gebruikt)
  • 140g suiker
  • 4 eieren
  • 10g zout
  • geraspte zeste van 1 sinaasappel
  • 2 tl gemalen anijszaad
Afwerking:

  • 150g fijne suiker
  • 120g sinaasappelsap
  • geroosterde amandelen
Warm de melk samen met de boter op in de microgolf tot de boter is gesmolten. Laat afkoelen.

Doe de bloem, de suiker, het zout en het anijszaad in de mengkom en meng 2 min. op de laagste stand. Giet tijdens het mengen het gist- en melkmengsel erbij. Meng tot alles opgenomen is. Voeg de eieren en de zeste toe. Kneed op middelmatige snelheid tot een soepel en ietwat kleverig deeg.

Bol je deeg op en laat het in een met olie ingevette kom rijzen tot dubbele volume (60-90 min.).

Duw de lucht uit je deeg en leg 1/4 van je deeg apart. Bol het grootste deel op en leg het op een met bakpapier bedekte bakplaat. Verdeel het kleinere stuk deeg nog eens in 4 gelijke porties en rol die uit in lange dunne strengen. Snij van elke streng een stukje van 2,5 cm. af en vorm hier een bolletje mee.

Leg de strengen over de bol op de bakplaat zodat ze mekaar in het midden kruisen. Druk het midden vast en leg daar het kleine bolletje op. Dek het brood af met een vochtige doek en laat rijzen tot het dubbel zo groot is.

Bak het brood gedurende 30-35min. in een voorverwarmde oven van 170°C conventioneel.

Los in een pannetje op het vuur de suiker op in het sinaasappelsap. Bestrijk het nog warme brood met deze siroop en strooi er de geroosterde amandelen over.

Laat afkoelen op een rooster.

Reacties