Savarin (Frankijk)



De savarin werd ooit per ongeluk (zoals zoveel gerechten) uitgevonden toen in de 18de eeuw de chefkok van een verbannen Poolse koning een wel heel droge Gugelhupf had gemaakt. De koning wou de cake niet opeten en duwde hem in boosheid weg vlak tegen een open fles rum die op dezelfde tafel stond. De fles viel om en de inhoud liep op de cake. Aangezien de koning verzot was op rum besloot hij van de gedrenkte cake te proeven en hij viel in de smaak.

De cake werd geperfectioneerd door Franse chefs en omgedoopt naar 'savarin' en geëxporteerd naar Italië in de 19de eeuw. De babbà al rum uit Napels is een gekende specialiteit maar eigenlijk is het de Franse savarin :-)

Eigenlijk is het een soort van brioche maar droger. Droog net omdat hij achteraf in een siroop wordt gedrenkt en die dan kan opslorpen. Oorspronkelijk dus in een rumsiroop maar ik koos voor de variant met Grand Marnier gebaseerd op het recept van Paul Hollywood. Voor de vorm koos ik een tulbandvorm van Nordic Ware.

  • 350g bloem
  • 50g suiker
  • 30g verse gist of 10g droge
  • 1/2tl zout
  • 3el melk
  • 6 eieren
  • 180g zachte ongezouten boter
  • zeste van 1 sinaasappel
  • zeste van 1 citroen
siroop:

  • 300g suiker
  • sap van 1 citroen
  • 150ml water
  • 100ml Grand Marnier
Verkruimel de gist in een kom met de bloem en de suiker. Meng in een kommetje de eieren, de melk en het zout. Giet dit mengsel bij de bloem en mix tot een glad beslag. Voeg beetje bij beetje de zachte boter toe en blijf mengen tot je een glanzend deeg bekomt. Voeg als laatste de zeste van de sinaasappel en de citroen toe. Dek je kom af en laat het deeg 1 uur rijzen.

Zet ondertussen een pannetje op het vuur met de suiker, citroensap en het water. Breng al roerend aan de kook tot de suiker volledig gesmolten is. Neem de pot van het vuur en voeg de likeur toe. Laat afkoelen.

Roer het beslag eventjes door met een houten lepel en verdeel het over een ingevette tulbandvorm. Dek af met een stuk met olie ingewreven vershoudfolie. Laat 45 min. rijzen.

Plaats de vorm in een voorverwarmde oven van 180°C en bak in 20-25 min. gaar. Plaats de vorm op een rooster en laat 10 min. afkoelen. Haal de savarin uit de vorm, vul de vorm met de helft van de siroop en doe de savarin voorzichtig terug in de vorm. Laat zo volledig afkoelen. 

Haal de savarin voorzichtig uit de vorm en zet ze in een diep bord waar je de rest van de siroop ingegoten hebt. Laat 5 min. opslorpen.

Zet op een rooster en versier naar believen. 




Reacties