Oergranenbrood


Ik heb dit brood gebakken met één van de recentere bloemmengelingen van Dossche Mills: oergranen. Het is een mengeling op basis van spelt met 9 verschillende granen en zaden. Oergranen zijn granen die al eeuwen bestaan en die in die hele periode niet genetisch aangepast zijn. De granen waar ze dus honderden jaren geleden hun brood al mee bakten, hebben nog altijd precies hetzelfde DNA nu. Ik heb mijn brood gebakken in de ronde broodbakbol 'Le pain' van Emile Henry. Dit is een gesloten broodcloche in keramiek waar je brood extra krokant in bakt.

  • 500g oergranenbloem
  • 245g lauw water
  • 12g gist
  • 8g zout
  • 1tl smout
Los de gist op in het lauwe water en voeg de rest van de ingrediënten toe. Kneed tot je een mooi glad soepel deeg hebt. Aangezien het hier om spelt gaat, hoef je dit minder lang te kneden dan een brood op basis van gewone tarwe. Bol je brood op en laat het 1 uur rijzen in een afgedekte kom of tot dubbele volume.

Duw de lucht uit je brood en vorm je brood. Nu kan je 2 kanten op met de broodbakbol: ofwel laat je het deeg in de broodbakbol met gesloten deksel opnieuw een 45 min. rijzen en dan bak je je brood af in een voorverwarmde oven van 230°C hetelucht gedurende 30 min. Haal het deksel van je bol eraf en laat nog een paar minuten verder bakken zodat je een mooie bruine korst krijgt. Pas op, neem het deksel niet vast met de blote hand aangezien het gloeiend heet zal hebben. 

De tweede manier is dat je je brood na de eerste rijs vormt, 15 min. laat rusten in de broodbakbol en dan in de koude oven plaatst, de temperatuur op 240°C hetelucht instelt en zo je brood 45 min. laat bakken. Opnieuw neem je dan het deksel er af en laat je het brood nog een paar minuten verder bruinen.

Laat je brood afkoelen op een rooster. 


Reacties

  1. Goedemorgen, kan ik deze bol ook maken met alleen speltbloem ? Dank voor je antwoord.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dag Jan, aangezien je in elk recept tarwebloem gewoon kan vervangen door speltbloem, zie ik geen enkel probleem waarom dit niet zou lukken. Naast speltbloem bevat de mengeling ook roggemeel, teff, quinoa, gierst, maisvlokken, havervlokken, gerstevlokken, zonnebloempitten en boekweitgrutten. Heb je eens gekeken bij het recept van de speltknoest? Dit brood is met 100% speltbloem gemaakt. Je kan er eventueel granen en zaden aan toevoegen. Veel succes met het bakken

      Verwijderen

Een reactie posten