Cuban bread (USA)


Dit brood maakt deel uit van de Amerikaans-Cubaanse eetcultuur en situeert zich in de streken rond Miami, Florida en Tampa. Meestal wordt het in de lange vorm aangeboden en versneden tot 'sandwiches' (neen niet de Belgische 😄). Het is een standaard wit brood en het wordt normaal dus met gewone tarwebloem voor wit brood gemaakt. Aangezien ik echter voor een Fanse T65 bloem koos, vond ik het eerst wat vreemd om het de naam Cuban bread te geven maar ach what's in a name... De bereidingswijze onderscheidt zich verder van de rest doordat het deeg een snelle eerste rijs krijgt en dit waarschijnlijk door de eerder grote hoeveelheid gist. Verder wordt het brood, direct na het vormen na de eerste rijs in een koude oven afgebakken. Ik moest het gewoon uitproberen. Het recept is genoeg voor twee broodjes van ongeveer 600g.
  • 800g tarwebloem voor wit brood
  • 450g lauw water
  • 42g verse gist of 14g droge gist
  • 20g suiker
  • 12g zout
  • sesamzaadjes
Verkruimel de gist in het water en los het op. Voeg de rest van de ingrediënten toe en kneed ongeveer in 10 min. tot een soepel deeg. Vorm een bal van het deeg en doe het in een met olie ingevette kom. Dek de kom af met vershoudfolie of een vochtige handdoek. Laat het deeg rijzen tot het dubbele volume (25-30 min.)

Duw de lucht uit het deeg en verdeel het in twee gelijke bollen. Leg de bollen op de bakplaat en snijd ze kruiselings in met een scherp mesje. Bestuif de broden met water dmv een plantenspuit of gebruik een kwastje. Bestrooi met sesamzaadjes. 

Plaats de bakplaat in het midden van de koude oven, bestuif de wanden met water. Zet de thermostaat op 210°C conventioneel of 190°C hetelucht en bak in 35-40 min. af.

Koel ze af op een rooster. 

Reacties