Zaden- en pittenbrood



Soms zijn de simpelste dingen nog het lekkerst. Het was al een tijdje geleden dat ik nog eens een brood met pitjes bakte en vandaag had ik er wel zin in. Nog een laatste restje Camp Rémy tarwebloem en een lekker vers brood lag op de plank voor vanavond. Het brood werd in de Pampered Chef gesloten bakvorm gebakken maar kan evengoed in een Römertopf of Emile Henry broodbakvorm gebakken worden. Aangezien de vorm volledig ongeglazuurd is binnenin bekleed ik hem met bakpapier om te bakken.

  • 450g Camp Rémy T65 tarwebloem
  • 25g zaden- en pittenmengeling Trader Joe's (Aldi)
  • 25g lijnzaad
  • 12g verse gist of 4g droge gist
  • 20g O'tentic durum desempoeder (facultatief)
  • 25g zachte boter
  • 8g bakkerszout
  • 275g lauw water

Los de gist op in het water. Voeg de rest van de ingrediënten toe en kneed in 15 min. tot een zacht en soepel deeg. 


Bol het deeg op en plaats het in een met olie ingewreven kom. Dek de kom af en laat rijzen tot verdubbeling. Hier was dit 1 uur. 

Duw de lucht uit het deeg en vorm tot een langwerpig brood. Leg het brood in de met bakpapier beklede bakvorm en laat met gesloten deksel 45 min. rijzen.

Verwarm ondertussen de oven voor op 240°C hete lucht. 


Bestuif het brood met wat bloem en maak met een scherp mesje een paar insnijdingen. 

Bak 35 min. met gesloten deksel, haal daarna het deksel weg en laat nog een paar minuten verder bakken tot de gewenste bruining. 

Laat afkoelen op een rooster. 


Reacties