Ruchmehl notenbrood

Ik vond dat het nog eens tijd werd om de grote Emile Henry broodbakvorm te gebruiken. Met deze bakvorm kan je broden op basis van max 1kg bloem maken. Ideaal voor grote gezinnen dus. Ik bakte er een brood op basis van 750g bloem in met dit resultaat.

  • 500g T55 tarwebloem
  • 250g ruchmehl
  • 25g smout of zachte boter
  • 25g verse gist of 8g droge gist
  • 14g zout
  • 450ml water
  • handvol grofgehakte walnoten
Doe alle ingrediënten in de kneedkom en kneed tot een soepel deeg. Bol het deeg op en plaats het in een met olie ingevette kom. Dek af met vershoudfolie en laat 45-60 min. rijzen tot het in volume verdubbeld is.

Duw de lucht uit het deeg en vorm tot een langwerpig brood. Doe het deeg in de basis van de EH bakvorm die je met wat bakspray bestoven hebt. Zet het deksel erop en laat 45 min. rijzen.

Verwarm ondertussen de oven voor op 230°C hete lucht.

Maak een paar insnijdingen in het brood dmv een scherp mes of scheermesje. 

Plaats de bakvorm met gesloten deksel in de oven en laat 45 min. bakken. Haal het deksel er daarna af en laat nog een paar minuten doorbakken tot het brood gebruind naar wens is.

Haal uit de bakvorm en laat op een rooster afkoelen. 


Reacties