Zachte griesmeelbroodjes


Het recept voor deze broodjes heb ik van Mounira Basti, een Tunesische culinair blogster op instagram. Het was al een tijdje geleden dat ik nog eens griesmeel gebruikte in mijn brood en deze zachte broodjes waren de ideale gelegenheid hiervoor.

Voor 9 broodjes:

  • 300g tarwebloem
  • 320g (extra) fijn griesmeel (semoulina)
  • 20g verse gist of 7g droge gist
  • 50ml olijfolie
  • 1 ei
  • 170ml lauw water
  • 170ml lauwe melk
  • 8g zout
  • 1el suiker (facultatief, ik liet het achterwege)
  • nigella- of zwarte sesamzaadjes om te bestrooien
  • 1 losgeklopt eiwit om te bestrijken
Roer de gist los in de melk+water. Laat 10 min.  staan om de gist te activeren.

Voeg de bloem, griesmeel, het ei, het zout en de suiker toe en laat een paar minuten kneden op trage stand. Voeg al knedend beetje bij beetje de olijfolie toe en kneed tot een mooi soepel en ietwat kleverig deeg.


Bol het deeg op en leg het in een met griesmeel bestoven kom. Dek af met vershoudfolie en laat rijzen tot een verdubbeling van het deeg.


Duw de lucht uit je deeg en verdeel in 9 gelijke porties van 120g/stuk. Bol ze op en laat ze 10 min. rusten op een met bloem bestoven werkblad onder een stuk vershoudfolie.

Vorm van elk balletje deeg een broodje en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. 

Bestrijk de broodjes met een kwast met het eiwit en bestrooi met de zaadjes. Maak een insnijding en dek de broodjes af met vershoudfolie. Laat 30 min. rijzen.

Verwarm ondertussen je oven voor op 180°C hete lucht. 

Bak de broodjes in 15-20 min. goudgeel en gaar.

Laat afkoelen op een rooster. 

Reacties