Antilliaanse gehaktballetjes


Een Antilliaanse (pikante) variant van onze oer Vlaamse balletjes in tomatensaus mét een zuiderse toets door het gebruik van de kruiding.

Wat hebben we nodig:

  • 500g gehakt (ik gebruikte gehakt van het Gasconne varken maar je kan ook kiezen voor een andere gehaktsoort)
  • 1 grote sjalot versnipperd
  • 1 chilipeper fijngesneden
  • 2 teentjes knofloof fijngeknepen
  • sojasaus
  • harissa (pittige rode chilisaus)
  • pul biber (Turkse rode pepervlokken)
  • zwarte peper
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • water
  • kokosolie
Verwarm een pan met wat kokosolie in. Doe de sjalot, chilipeper en de knofloof in de pan en stoof deze gaar. 


Roer het gehakt los met een vork. Doe het gestoofde uimengsel erbij en een eetlepel sojasaus. Voeg een halve eetlepel harissa toe en kruid bij met pul biber. Rol balletjes ter grootte van een pingpongbal.


Bak de balletjes langs alle kanten mooi bruin in de pan.

Schep ze uit de pan en houd ze apart. Giet het braadvocht niet weg!

Doe een halve eetlepel harissa bij het braadvocht. Voeg de inhoud van het blikje tomatenpuree toe. Voeg 2 eetlepels sojasaus en een glas water toe. Roer tot een homogeen mengsel en proef of er nog kruiding bij moet. Voeg eventueel nog wat pul biber en zout en peper toe. 


Doe de balletjes bij de saus en laat met een halfopen deksel een half uurtje sudderen tot je een dikke ietwat stroperige saus bekomt. 

Ideaal als aperitiefhapje maar ook als hoofdmaaltijd met rijst of puree geserveerd.



Reacties