Rijsttaart op grootmoeders wijze


Hebben jullie dat ook dat je zo heel lang in iets zin kan hebben en uiteindelijk het moét maken? Ik had dit met rijsttaart en vandaag ben ik er aan toe gekomen om die te maken. Het is een lekker smeuïge taart geworden waarvan de vulling nog wat lopend is. Precies zoals ik een rijsttaart het liefste heb. Ik maakte gebruik van de vervangsuiker erythritol maar die kan je ook 1:1 vervangen door gewone suiker.

  • Banketbakkersroom
  • Rijstpap
  • 1 ei
  • 1 rol kruimeldeeg
  • poedersuiker
  • taartvorm met losse bodem (20cm diameter)
Banketbakkersroom:
  • 250ml lauwe melk
  • 3 eierdooiers
  • 75g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 20g maïzena
  • 1el vanillepuddingpoeder
  • 25g boter

Doe eierdooiers, suiker en vanillesuiker in een kookpot en roer tot een papje. Meng de maïzena en de vanillepuddingpoeder onder het mengsel. Klop een beetje van de verwarmde melk (microgolf) onder het eidooiermengsel en klop alles onder mekaar. Voeg de rest van de melk toe en zet de kookpot op het vuur. Breng onder voortdurend kloppen aan de kook en blijf kloppen tot de room voldoende opgedikt is. Neem van het vuur, roer het klontje boter onder de banketbakkersroom en giet in een kom. Leg een stukje vershoudfolie op het oppervlak, dit voorkomt velvorming tijdens het afkoelen. Laat de room afkoelen in de koelkast. 

Rijstpap:
  • 500ml melk
  • 90g dessertrijst (ronde rijst)
  • 75g suiker
  • 2 zakjes bourbon vanillesuiker

Doe melk, suiker, vanillesuiker en rijst in een kookpot en zet op het vuur. Roer tot de suiker is opgelost en breng net niet aan de kook. Laat 30 min. op een zacht vuurtje pruttelen tot de rijst gaar is, roer af en toe zodat ze niet aan de bodem aankoekt. Giet in een kom en dek het oppervlak af met een stukje vershoudfolie. Laat afkoelen in de koelkast. 

Wanneer beide mengsels zijn afgekoeld, doe je die bij mekaar in een mengkom. Voeg het ei toe en schep met een spatel onder mekaar. 

Verwarm ondertussen de oven voor op 160°C hete lucht. 

Bekleed de bakvorm met het kruimeldeeg en verdeel het rijstmengsel over de bodem. 


Bak in ongeveer 45 min. tot de korst mooi bruin is. Wanneer de bovenkant van je rijstmengsel niet bruin genoeg is, kan je de taart eventjes onder de grill zetten. Blijf wel bij de oven want dit gaat razend snel. 


Laat de rijsttaart ongeveer een half uurtje afkoelen vooraleer te ontvormen. Wanneer hij voldoende is afgekoeld, bestuif je hem met poedersuiker. 







Reacties