Vlaamse stoverij


Elk Vlaams huishouden heeft zowat zijn kleine variatie op dit Vlaams gerecht maar dit is hoe ik hem klaarmaak.
  • 1kg stoofvlees
  • 3-4 uien (afhankelijk van de grootte) kleingesneden
  • 2 kleine flesjes donker bier
  • 1el donkerbruine suiker
  • 3 laurierblaadjes
  • 1 snede peperkoek
  • 1el mosterd
  • stoofvleeskruiden
  • 1 bouillonblokje rund

Giet het bier in een stoofpot, voeg laurierblaadjes, de suiker en het bouillonblokje toe en laat op een zacht vuurtje warmen.
Braad het stoofvlees kort aan in een braadpan met wat boter. Tijdens het aanbakken bestrooi je de stukjes vlees rijkelijk met stoofvleeskruiden. Wanneer het vlees langs alle kanten een bruin korstje heeft, besprenkel je ze met 1-2 el. bloem en roer je ff met een houten lepel door het vlees zodat de stukjes volledig omwentelt zijn met de bloem. Doe de vleesbrokjes in de stoofpot bij het bier. Blus je pan met wat water en roer met een houten lepel in de pan zodat het aanbaksel los komt. Giet deze jus niet weg maar voeg ze bij de rest in de stoofpot.
Doe een klontje boter terug in de pan en bak daar de uien in glazig. Doe de gaar gebakken ui in de stoofpot.
Besmeer de snede peperkoek met de eetlepel mosterd en leg die bovenop in de stoofpot met de mosterdzijde naar beneden.
Breng het geheel aan de kook waarna je naar de laagste stand van je kookvuur overschakelt.
Laat het stoofpotje nu een paar uur sudderen totdat het vlees door en door mals is en bijna uit mekaar valt.
Indien de saus nog te dun is, kan je die nog opdikken met wat maïzena of sausbinder voor donkere sauzen.
Serveer met frietjes!

Tip: ipv rundsvlees kan je ook varkensstoofvlees of kalkoenstoofvlees gebruiken.


Reacties