Advocaatbrioche


Een brioche is altijd dat tikkeltje extra werk om te maken maar het eindresultaat mag er dan wel zijn. Een brioche gemaakt met een rijk deeg en dus niet iets wat je dagelijks of zelfs wekelijks gaat eten maar wel heel leuk om te maken.

Met dit recept maakte ik een grote brioche in een bakvorm van 28cm diameter en ik had nog bijna de helft van het deeg over wat ik gewoon in de diepvries heb gedaan voor een volgende gelegenheid.

De brioche vraagt wel wat rijstijd dus houd daar rekening mee als je hem als ontbijt zou willen maken. Dan laat je de eerste rijs best overnacht gebeuren. De banketbakkersroom maakte ik de dag voordien, zo kon ik hem rustig laten afkoelen en heb je wat minder werk de bakdag zelf.

Banketbakkersroom:
  • 3 eidooiers (S) of 2 (M)
  • 75g suiker
  • 25cl warme melk
  • 20g maïzena
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 25g boter
  • advocaat
Doe de eidooiers samen met de suiker en vanillesuiker in een kookpan en roer eventjes los met een garde. Doe er de maïzena bij en roer tot een glad papje. Roer voorzichtig de vooraf opgewarmde melk onder het papje. Zet de kookpot op een laag vuurtje en laat al kloppend de banketbakkersroom indikken. Neem de pot van het vuur en roer een ferme scheut advocaat door de room. Proef of je de advocaat genoeg doorsmaakt en voeg nog wat toe eventueel. Laat de room een beetje afkoelen en roer dan het klontje boter er onder. Blijf roeren tot de boter helemaal opgenomen is en je geen klonters hebt. Giet de room in een schaaltje en bedek het oppervlak met een stuk vershoudfolie zodat er geen velletjes gevormd worden tijdens het afkoelen. 


Brioche:
  • 400g patentbloem
  • 25g verse gist of 8g droge gist
  • 3el water
  • 4 eieren
  • 180g gesmolten boter
  • 60g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 5g zout
  • 1 losgeklopt ei om af te strijken
  • bakvaste chocoladekorrels
Los de gist op in het water. Doe de bloem in je mengkom en maak een kuiltje in het midden. Giet hier de opgeloste gist in. Voeg de suiker, vanillesuiker, het zout, de eieren en de gesmolten boter toe. Kneed 10 min. tot je een slap maar niet klevend deeg verkrijgt. Bol het deeg op en leg het in een kom. Dek de kom af met vershoudfolie en laat het deeg op een warme tochtvrije plaats 3 uur rusten. 

Rol het deeg tot een rechthoek van 5mm dikte. Besmeer de lap deeg met de banketbakkersroom. Laat een paar cm van de randen vrij. Bestrooi de room met bakvaste chocoladekorrels en rol de lap deeg op langs de lange kant tot een rol. Leg de rol een kwartiertje in de diepvries, zo stijft de boter wat op en wordt het versnijden ervan makkelijker. 



Vet een ronde bakvorm in of leg er bakpapier in. Snijdt de rol in schijven van 4 cm breed en schik die op de snijkant liggend in de bakvorm. Zorg dat er ruimte vrij blijft tussen de rollen want het deeg zal nog goed uitzetten tijdens de rijs. Dek de bakvorm af met vershoudfolie en laat 1,5 uur rijzen. 

Verwarm de oven voor op 180°C onder- en bovenwarmte. 


Klop het ei los en bestrijk hiermee de brioche. Bak de brioche in ongeveer 30 min. gaar en bruin. Laat eventjes afkoelen in de bakvorm vooraleer te ontvormen. Laat verder helemaal afkoelen op een taartrooster. 


Decoreer eventueel met wat glazuur. Ik heb een lepel advocaat door de glazuur geroerd. 

Reacties