Smeerpasta van caramel au beurre salé (Frankrijk)


Wat doet een mens zoal als hij niet kan slapen? Bij mij is dat om half zes in de morgen in potten staan roeren 😇
Gisterenavond maakte ik al de chocopasta en deze morgen heb ik deze smeerpasta van gezouten karamel gemaakt. Een heel lekkere combinatie, het zoete van de karamel en dan een licht zoute nasmaak van het zout. Lekker op pannenkoeken of op een briochebroodje of...

Zoals zoveel dingen uit de patisserie vond ook deze lekkernij zijn oorsprong in Frankrijk. Het was de chocolatier Henri Le Roux die voor het eerst het goedje maakte en liet registreren in 1981. Net zoals bij de chocopasta is dit receptje een fluitje van een cent en in no time gemaakt.

  • 100g kristalsuiker
  • 200ml room
  • 40g boter
  • zeezout (ik gebruikte 2g)
Zet de suiker in een pannetje op het vuur en laat het warmen tot het een karamel vormt. Neem onmiddellijk van het vuur en voeg de boter in kleine stukjes toe al roerend. Voeg de room en het zout toe naar smaak en klop eventjes goed los met een garde. In dit stadium kan het zijn dat de karamel verhardt tot een bal en niet mooi samenvloeit met de room. Geen paniek dit komt allemaal goed. 

Zet het potje terug op het vuur en laat de pasta al roerend op een middelmatig vuur terug warmen gedurende 3 min. 

Giet de pasta in een potje en laat afkoelen. 

Reacties