Dennenboompjes


Ik had nog praliné frangipane vulling over en ik bedacht dat deze zachte zoete broodjes niet zouden misstaan met wat vulling hiervan. Het is een heel makkelijk deeg om mee te werken, soepel en zacht net zoals ik het graag heb. Het insnijden gebeurt aan de hand van een scherpe schaar.

  • 500g witte tarwebloem
  • 21g verse gist of 7g droge gist
  • 280ml lauwe melk
  • 1 ei
  • 20g boter
  • 60g kristalsuiker
  • 4g zout
  • 1 losgeklopt ei + kristalsuiker voor de afwerking
  • poedersuiker
Voor de vulling verwijs ik naar het recept van de boterkoeken hier

Los de gist op in de lauwe melk en roer er het ei onder. Voeg de helft van de bloem toe en laat dit mengsel 10 min. afgedekt rusten. Voeg de rest van de bloem toe en kneed 6 min. op de laagste stand. Voeg de boter, kristalsuiker en het zout toe en kneed nog eens 6 min. op de laagste stand.

Bol het deeg op en doe het in een met olie ingevette kom. Dek af en laat 30 min. rijzen. Duw de lucht uit het deeg en verdeel het in porties van 60g. Maak bolletjes van de porties en laat 10 min. rusten op je werktafel. Duw de bolletjes plat en verdeel een koffielepel van de vulling in het midden van het deeg, vouw dicht en vorm een eivormig broodje. Leg de broodjes op een bakplaat en dek af met vershoudfolie. Vet de folie in met olie zodat deze niet aan het deeg gaat kleven. Laat 45 min. rijzen.

Knip met een scherpe schaar halverwege de tweede rijs de broodjes in langs de zijkanten en geef een paar kleine knipjes in het midden. Bestrijk de broodjes met het losgeklopt eigeel en bestuif met kristalsuiker.

Bak de broodjes 15 min. in een voorverwarmde oven van 220°C. 

Koel af op een rooster en bestuif met poedersuiker.


Reacties