Pan Telera (Mexico)



Telera broodjes zijn één van de meest gegeten broodjes in Mexico. Het is een beetje de Mexicaanse variant van de pistolet met een krokante dunne korst en zacht kruim. Heel populair om te vullen met vlees of als hamburgerbroodje. De typische dubbele strepen bekom je door de broodjes evenwijdig met mekaar, twee keer in te drukken met de ronde steel van een houten lepel.

  • 450g bloem geschikt voor krokant brood (type pistoletbloem, Amerikaanse bloem, ...)
  • 300ml water
  • 24g verse gist of 8g droge gist
  • 1el honing
  • 1el smout of een andere vetstof
  • 8g zout
  • 1 ei + 1el water voor de afwerking
Doe alle ingrediënten in de mengkom en kneed in ongeveer 8 min. tot een zacht en ietwat kleverig deeg. Bol het deeg op en doe het in een met olie ingevette kom. Dek af met vershoudfolie of een propere handdoek en laat 1 uur rijzen. 

Duw de lucht uit het deeg en verdeel in tien gelijke porties. Bol ze op en laat ze 5 min. afgedekt op je werkblad rusten. Duw de bolletjes plat tot een ovaal en duw met de steel van een houten lepel twee evenwijdige inkepingen over de lengte van de broodjes. 

Leg de broodjes op een bakplaat en dek af met vershoudfolie wat je met olie ingewreven hebt. Laat opnieuw 1 uur rijzen. 

Bestrijk de broodjes met het ei wat je met een lepel water hebt losgeroerd. Bak af in een voorverwarmde oven van 200°C gedurende 20 min.  

Laat de broodjes afkoelen op een rooster.



Reacties