Mkhanfar of Berberpannenkoeken (Marokko)


Mkhanfar zijn dikke maar toch luchtige pannenkoeken die gemaakt worden van een gistdeeg met een mengeling van bloem en finot (extra fijne semolina). Ze worden in een klein beetje olie in de pan gebakken en geserveerd met honing of een ander zoet beleg naar keuze. Het deeg is snel klaargemaakt en moet slechts een half uurtje rusten vooraleer je aan de bak kunt gaan. Heb je geen extra fijne semolina voor handen (dit vind je vooral bij de Marokkaanse supermarkt) dan gebruik je de fijne semolina. Dit recept is voldoende voor 10 pannenkoeken.

  • 650ml lauw water
  • 15g verse gist of 5g droge
  • 200g tarwebloem
  • 250g finot
  • 1 ei
  • 1el suiker
  • 1 zakje bakpoeder (11g)
  • 1tl zout
  • 1 zakje vanillesuiker
Los de gist samen met de suiker en vanillesuiker op in het water. Laat een minuutje of 2 rusten. Klop het ei onder het mengsel. Voeg de tarwebloem samen met het bakpoeder en het zout toe en meng tot de bloem mooi opgenomen is in het beslag. Voeg als laatste de finot toe. Klop het beslag 5min. goed door. 

Verwarm de koekenpan op een matig vuur met wat olie. Wanneer de pan warm genoeg is, giet je een pollepel van het beslag in je pan. De koek zal veel belletjes vormen, dit hoort zo.  Laat de pannenkoek bakken tot de bovenkant droog is, draai met een spatel om en bak de andere kant nog een paar minuten tot de pannenkoek gaar is. 

Serveer warm met boter en honing. 

Reacties