Gevulde speculaas



Ik had nog nooit eerder deze lekkernij klaargemaakt en vond dat het wel eens tijd werd hiervoor. Ik heb wat rondgekeken op het internet en ontdekte het recept van Jeroen Meeus. Het is helemaal niet moeilijk om te maken en zoveel lekkerder dan uit de winkel.

Speculaasdeeg:

  • 250g bloem
  • 100g zachte boter
  • 90g donkerbruine suiker
  • 60g lichtbruine suiker
  • 30g melk
  • 9g bakpoeder
  • 2g zout
  • 2el speculaaskruiden
Spijs:
  • 300g amandelpoeder
  • 1 ei
  • 200g poedersuiker
  • 50g water
  • amandelaroma
Meng de zachte boter me de suiker. Voeg de rest van de ingrediënten toe en meng het tot het loslaat als een vaste bol.
Maak een rol van het deeg en draai het in vershoudfolie. Leg het deeg min. een half uur te rusten in de koelkast.

Terwijl het deeg rust maak je de amandelspijs. Meng hiervoor al de ingrediënten en roer tot een gladde massa. Doe de spijs in een spuitzak. 

Bedek de bodem van je bakvorm met bakpapier. Rol van de helft van je deeg een lap uit en leg die op het bakpapier.
Verdeel de amandelspijs in banen over het deeg.
Maak met de andere helft van het deeg een tweede lap en leg die bovenop de amandelspijs. Druk de randen naar beneden onder de amandelspijs. Bestrijk met een losgeklopte eierdooier en bestrooi er wat geschaafde amandelen over.
Bak de speculaas gedurende 45-60 min. af in een voorverwarmde oven van 190°C. Laat hem afkoelen in de vorm voor het uitstorten. 

Reacties

  1. Het is ook heel erg lekker om de spijs te maken met cashewnoten. Dit geeft een wat romigere smaak. En ipv amandel aroma doe je limoenzest. Als je geen ei toevoegt kan je de spijs laten rijpen, wat de smaak ten goede komt. Je kan het dan gerust enkele weken bewaren in de koelkast. Voor het bakken voeg je dan het ei toe.
    Grt Mina (Nicolette)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat fijn om je tips te lezen Nicolette. En zo heeft iedereen wel zijn of haar variatie op deze lekkernij.

      Verwijderen

Een reactie posten