Duopistolets


Ik wou nog broodjes maken om morgen dan bij het ontbijt te nuttigen maar wou eens iets anders dan gewone ronde bolletjes. Dus heb ik vlug deze uit mijn kneedkom geschud 😁
De broodjes bestaan uit een 50/50 mengeling van speltbloem en tarwebloem. Ze worden twee aan twee gebakken waardoor je een tweelingbroodje krijgt. Het ene broodje wordt door de zaadjes gedraaid en het andere blijft naturel.

  • 250g speltbloem
  • 250g tarwebloem (ik maakte gebruik van pistoletbloem)
  • 290ml lauw water
  • 27g verse gist of 9g droge gist
  • 8g zout
  • 1el smout of een andere vetstof
Los de gist op in de vloeistof. Voeg de rest van de ingrediënten toe en kneed tot een soepel deeg. Kneed niet te lang omdat anders de glutenstrengen van de speltbloem kapot gaan. 

Doe het deeg in een met olie ingevette kom en dek af. Laat 45 min. rijzen of tot het dubbele volume.

Verdeel het deeg in tien gelijke bolletjes van ongeveer 85g. Bestuif de helft van de bolletjes met water en rol ze met de bovenkant door een kommetje met zaadjes naar keuze. Leg de broodjes twee aan twee op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg ervoor dat er telkens 1 bolletje met zaadjes een duo vormt met eentje zonder. Laat afgedekt opnieuw 45 min. rijzen. 

Snijd de broodjes dwars in met een scherp mesje, bestuif de wanden van je voorverwarmde oven met een plantenspuit met water en bak de broodjes gedurende 20-22 min. af op 220°C boven- en onderwarmte.


Reacties