Craquelin of suikerbrood (België)



Craquelin is een soort van brioche-achtig brood met een vulling van parelsuiker. Het is algeheel in België gekend en wordt vooral op zondag bij het ontbijt genuttigd. Meestal wordt het in een ronde vorm verkocht maar ik maakte gebruik van een kleine vierkante broodbakvorm. Simpel met een laagje boter en een kop warme chocomelk. Comfortfood op zijn best.

  • 250g sterke bloem
  • 80ml lauwe melk
  • 25g verse gist of 8g droge gist
  • 1 ei
  • 20g kristalsuiker
  • 40g boter + 35g kramiekboter (heb je geen kramiekboter gebruik dan gewoon 75g boter)
  • 4g zout
  • 100g P4 parelsuiker
  • 1 losgeklopt ei voor de afwerking
Verbrokkel de gist in de lauwe melk en voeg het ei toe. Klop goed los. Voeg de bloem, het zout en de suiker toe en kneed een paar minuten tot een homogeen deeg. Voeg de boter in kleine stukjes toe en kneed verder tot je een soepel ietwat kleverig deeg bekomt. Meng als laatste de parelsuiker onder het deeg. 

Maak een bal van je deeg en leg het in een met olie ingevette kom. Dek af en laat 45min. rijzen. 

Duw de lucht uit je deeg en vorm je deeg in het gewenste model en plaats het in de bakvorm. Dek af en laat 60-75min. rijzen. 

Klop het ei los met een scheutje water of melk en bestrijk hiermee je brood. 

Bak af gedurende 25-30min. in een voorverwarmde oven van 190°C conventioneel. 

Laat afkoelen op een rooster. 

Reacties