Tarwe-roggebol



Zelf je brood maken is echt niet zo moeilijk of dat sommigen misschien denken. Met een paar ingrediënten samen te voegen, kan je de lekkerste broodcreaties uit je oven toveren. Ik erken het gebruik van kant en klare broodmengelingen, ik gebruik ze ook heel vaak. Maar af en toe heb ik eens de neiging om mijn kasten te doorzoeken en wat losse ingrediënten bij mekaar te mengen met soms verrassend lekkere combinaties als gevolg. Zo ontstond ook dit brood, wat roggemeel, tarwebloem en gebroken tarwe en ik had in de koelkast nog een geopende fles verse sojamelk die zijn tht-datum binnen een paar dagen bereikte. Resultaat is een lekker knapperig brood met een stevige bite in. De sojamelk is natuurlijk geen vereiste. Heb je het niet in huis dan kan je perfect enkel water gebruiken.




  • 400g tarwebloem
  • 100g roggemeel
  • 80g gebroken tarwe
  • 160ml verse sojamelk
  • 160ml water
  • 21g verse gist of 7g droge gist
  • 8g zout
  • 20g vetstof


Warm de sojamelk en het water tot het lauw is. Verbrokkel hierin je gist en roer tot het volledig opgenomen is. Voeg de rest van de ingrediënten toe en kneed zo'n 12 min. tot je een mooi homogeen deeg verkrijgt. 

Bol het deeg op en plaats het in een met olie ingevette kom. Dek de kom af met vershoudfolie en laat het op een warme plaats rijzen tot verdubbeling van het volume. Dit zal ongeveer 45 min. duren. 

Duw de lucht uit het deeg en vorm het tot een bol. Plaats het brood in de schaal van de broodbakbol en laat het, met het deksel op, rijzen op een warme plaats gedurende 45 min. 

Warm ondertussen je oven voor op 230°C hetelucht. 

Bestuif het brood met een plantenspuit met wat water en maak wat insnijdingen met een scherp mesje. Bestrooi nog met wat gebroken tarwe en plaats de broodbakbol met deksel in de voorverwarmde oven. 

Bak 35 min. met deksel, neem daarna het deksel af en bak nog een paar minuutjes verder tot je brood de gewenste kleur heeft.

Laat afkoelen op een rooster. 

Reacties