Griesmeelcake


Ipv de traditionele (zelfrijzende) bloem werd er voor deze cake gebruik gemaakt van extra fijn griesmeel. Vooral in Maghreb landen wordt dit griesmeel vaak gebruikt voor gebak. De cake werd gebakken in de Quilted Heart-vorm van Nordic Ware. Basisrecept is dat van Miljuschka Witzenhausen.

  • 500g extra fijn griesmeel
  • 250ml zonnebloemolie
  • 200g suiker
  • 4 eieren
  • zakje bakpoeder
  • 1tl geraspte citroen
  • 1/2l Campina slagroomvla
  • amandelschilfers en sinaasappelmarmelade voor de afwerking
Verwarm de oven voor op 175°C.

Rooster de amandelschilfers in een droge pan op hoog vuur tot ze mooi gebruind zijn. Laat ze afkoelen in een kommetje. 

Klop de eieren, olie en suiker luchtig. Voeg het bakpoeder, griesmeel, geraspte citroen en de vla toe en meng alles goed onder mekaar met een spatel. 

Giet het beslag in een goed ingevette en met griesmeel bestoven bakvorm. 

Bak ongeveer 1 uur tot de cake gaar is. Dit kan je testen dmv een prikker in het hart van de cake te steken, wanneer hij er terug droog uit komt, is de cake gaar. 

Laat de cake 10 min. afkoelen in de vorm vooraleer hem te ontvormen op een rooster. 

Warm een grote eetlepel sinaasappelmarmelade, losgeroerd met wat water, gedurende 30 sec. op in de microgolfoven.

Bestrijk de cake met de marmelade en strooi er de geroosterde amandelschilfers over. 

Reacties