Couronne Bordelaise (Frankrijk)



De couronne is een specialiteit van de stad Bordeaux, vandaar dus de naam Couronne Bordelaise. Het brood bestaat uit een krans van, meestal, 8 bollen.

De vorm verkrijg je door gebruik te maken van een speciale rijsmand. Het is een eerder platte ronde mand met in het midden ervan een uitstulping. Nu zijn die rijsmanden niet bijster goedkoop en kan je mits wat handigheid zelf zo'n mand ineen flansen. Plaats hiervoor in een ondiepe mand een kommetje ondersteboven in het midden, bedek het geheel met een propere linnen doek en klaar is kees.
  • 460g T65 bloem
  • 300ml water
  • 15g verse gist of 5g droge gist
  • 8g zout
  • 10g backmalz (facultatief)
Roer de gist door het water tot ze opgelost is. Voeg bloem, zout en backmalz toe en kneed tot een mooi soepel deeg. Doe het deeg in een met olie ingevette kom en laat afgedekt op een warme plaats rijzen gedurende 1 uur. 

Verdeel het deeg in 6 bollen van 100g en 1 bol van 160g. Rol de grootste bol uit tot een cirkel van ongeveer 20 cm. diameter. Leg deze over de uitstulping in het rijsmandje. Bol de 6 andere bolletjes stevig op en schik rondom in de mand.

Maak een stervormige insnijding bovenop de uitstulping in het deeg en plooi de verkregen driehoekjes over de bollen. Dek de vorm af met een propere doek en laat rijzen tot het dubbele in volume.

Haal de krans uit de vorm en kiep die op een met bakpapier beklede bakplaat of op een pizzasteen. Ik heb ervoor gekozen om ze met de driehoekjes naar boven te bakken en die een decoratieinsnijding te geven waardoor het op blaadjes gelijken. Hiervoor bestuif je de driehoekjes met wat bloem en maak je ondiepe inkervingen als nerven.  Je kan ook de kroon ondersteboven bakken maar daarvoor dien je de grote lap voor het rijzen met water in te smeren en dan de bollen er op te leggen. Tijdens het bakken zal de rand dan wat loslaten.

Bak de kroon in een voorverwarmde oven van 220°C onder- en bovenwarmte gedurende een 25 min. tot hij een mooie bruine kleur heeft verkregen.

Laat afkoelen op een rooster.




Reacties