Bruin maïsbrood



Dit is een 50/50 brood. Ik gebruikte 50% Amaro en 50% tarwebloem. Amaro is een bloemmengeling uit het Puur en Helder gamma van de Bakboerderij. Dit betekent dat er geen broodverbeteraar aan toegevoegd is. De mengeling bestaat uit tarwebloem, gepofte maïsbolletjes, gerstemout, tarwenatuurdesem, tarwezemelen, tarwegluten, havervlokken en gierst. Het is een redelijk donker brood als je het als 100% mix gebruikt. Ik bakte het brood in mijn Emile Henry broodbakbol maar je han het evengoed op de plaat of in een open bakvorm bakken.

  • 250g Amaro
  • 250g tarwebloem
  • 21g verse gist of 7g droge gist
  • 280ml lauw water
  • 15g vetstof (smout, boter, margarine, olie...)
  • 8g zout
Verbrokkel de gist in het lauwe water en voeg de rest van de ingrediënten toe. Kneed ongeveer 12 min. op trage snelheid tot je een mooi homogeen deeg verkrijgt. 

Bol het deeg op en doe het in een met olie ingevette kom. Dek de kom af en laat op een warme plaats rijzen tot een verdubbeling van het deeg. 

Duw de lucht uit je deeg en bol opnieuw stevig op. Plaats de bol op de bodem van je broodbakbol of op een met bakpapier beklede bakplaat. Je kan ook een open bakvorm gebruiken. Zet het deksel op de bol of dek je brood af met een propere doek en laat ongeveer 45 min. rijzen. 

Verwarm je oven voor op 230°C hetelucht. Gebruik je geen broodbakbol dan verwarm je je oven voor op 220°C onder- en bovenhitte. 

Bestuif je brood met bloem en maak insnijdingen. 

Plaats de bol met deksel in de oven en bak gedurende 35 min. Haal het deksel van de bol en laat nog een aantal minuten verder bakken tot je brood de gewenste bruining heeft. 

Laat het brood afkoelen op een rooster.  

Reacties