Sesambloomer



Ik heb een zwak voor semolina. Het is aangenaam deeg om mee te werken en het levert een brood op met een zacht en mooi crémekleurig kruim en een aromatische smaak. Dit brood kreeg een jasje van sesamzaadjes mee. Het meebakken van de zaadjes zorgt voor een nootachtige korst. Heerlijk.

  • 300g tarwebloem
  • 200g extra fijne semolina (finot)
  • 300ml lauwe karnemelk+water (50/50)
  • 8g zout
  • 21g verse gist of 7g droge gist
  • 15g vetstof
  • sesamzaadjes voor de afwerking
Meng de bloem met de semolina en verkruimel de gist erin. Voeg de vloeistof toe (niet alles, houd altijd een beetje achter om bij te sturen eventueel, dit hangt af van de bloem wat je gebruikt), het zout en de vetstof. 

Kneed 12 min. tot je een mooi soepel deeg verkrijgt. Voeg indien nodig de rest van het vocht toe. Plaats het deeg in een met olie ingevette kom en dek af. Laat op een warme plaats rijzen tot verdubbeling van het volume (ongeveer 45 min. ).

Duw de lucht uit je deeg en vorm een langwerpig brood. Bestuif de bovenkant met water uit een plantenspuit en rol die door de sesamzaadjes. Plaats het brood in de broodbakbol en laat, met het deksel op, opnieuw een 45 min. rijzen. Heb je geen broodbakbol plaats je het brood op een met bakpapier beklede bakplaat en dek je het af met een propere doek of vershoudfolie.



Verwarm ondertussen je oven voor op 230°C hetelucht (indien geen broodbakbol, bak je op onder- en bovenwarmte).

Maak dmv een scherp mesje diagonale insnijdingen in je brood en bak 35 min. Haal het deksel van de bol en laat nog een paar minuutjes verder bakken tot de korst mooi bruin ziet.

Laat het brood afkoelen op een rooster.  

Reacties