Boter bazlama broodjes (Turkije)



Ik heb nog nooit brood in een pan gebakken ipv in de oven maar na het zien verschijnen van talrijke posts in de Facebookgroep 'Passie voor brood en bakken', wou ik het er ook wel eens op wagen. Bazlama is een Turks flatbread dat alom tegenwoordig is daar op oa markten en in de huishoudens. Ze worden in een medium hete pan om en om gebakken tot beide kanten mooi gebruind zijn. Na het bakken worden deze boter bazlama met boter besmeerd terwijl ze nog heet zijn. Je kan ze net als een döner als een buideltje opensnijden en vullen naar wens. Ik heb ze gevuld met pittig gekruide kipfiletblokjes.

  • 750g tarwebloem
  • 40g verse gist of 13g droge gist
  • 400ml lauwwarme melk
  • 10g zout
  • 1tl suiker
  • 1el zachte boter voor de afwerking
Verbrokkel de gist in de bloem en meng het er goed onder. Voeg melk, zout en suiker toe en kneed tot een zacht en soepel deeg gedurende ongeveer 15 min. Indien het deeg te stug aanvoelt kan je lepel per lepel wat melk toevoegen tot het zacht aanvoelt.

Bol je deeg op en doe het in een met olie ingevette kom. Dek af met vershoudfolie of een propere handdoek en laat op een warme plaats rijzen tot het dubbele volume (ongeveer een uur).

Duw de lucht uit het deeg en verdeel in 8 gelijke bollen van ongeveer 160g/stuk. Duw ze plat met je vlakke hand en rol ze verder uit met de deegrol tot een cirkel van ongeveer 2 cm. dikte. Plaats ze op een licht met bloem bestoven werkblad en dek ze af met een schone doek. Laat opnieuw gedurende 1 uur rijzen. 

Bak de broden in een medium hete pan (zonder toevoeging van vetstof!). Keer ze regelmatig om tot beiden kanten een mooi goudbruin laagje hebben (bij mij duurde het 8 min. per broodje). Haal het brood uit de pan en besmeer beide kanten onmiddellijk met wat van de zachte boter.

Tip: je kan het deeg ook in kleinere of grotere bollen verdelen. Bazlama flatbread varieert van 10 tot 25 cm. in diameter.



Reacties