Maltinut-speltbrood met cranberries



Ik had nog een restje Maltinut bloem over maar niet genoeg om enkel daarmee nog een brood te bakken. Dus besloot ik het te mengen met speltbloem en als extra toevoeging wat gedroogde cranberries. Maltinut maakt deel uit van een gamma Horta bloemmengelingen en het is dan ook verkrijgbaar bij een Horta verdeelpunt. Ik koop het bvb aan bij een plaatselijk Horta tuincentrum. De mix bevat oa tarwebloem, roggemeel, walnoten en geroosterde mout. Zoals gewoonlijk, bakte ik mijn brood in de Emile Henry broodbakbol.

  • 250g Maltinut
  • 250g speltbloem
  • 21g verse gist of 7g droge gist
  • 300ml lauwwarm water
  • 50g gedroogde cranberries
  • 15g vetstof (smout, boter, olie, ...)
  • 8g zout
Verbrokkel de gist in het water. Voeg de bloem, zout en de vetstof toe. Kneed ongeveer 10 min. in je kneedmachine (als je spelt te lang kneedt, dan maak je de gluten kapot). Voeg de cranberries toe en kneed nog een minuutje verder op de traagste stand zodat ze onder het deeg gemengd zijn. 

Bol je deeg op en plaats het in een met olie ingevette kom. Dek de kom af en laat het deeg op een warme plaats rijzen tot het verdubbeld is. 

Duw de lucht uit je deeg en vorm je brood. Plaats het brood in de bol en laat met het deksel op rijzen gedurende ongeveer 45 min. 

Warm ondertussen je oven voor op 230°C hetelucht. Bak je in een open vorm dan verwarm je die voor op 220°C onder- en bovenwarmte. 

Bestuif de bovenkant van je brood met wat bloem en maak insnijdingen. 

Bak het brood gedurende 35 min. met het deksel op de bol. Neem het deksel weg en laat nog een paar minuten verder bakken tot je brood de gewenste bruining heeft. 

Laat op een rooster afkoelen.



Reacties