Oezbeeks brood (Oezbekistan)


Een poosje geleden kocht ik broodstempels uit Oezbekistan maar ik kwam er nog niet aan toe om deze eens uit te testen. Tot vandaag. Deze soort van flatbreads worden heel vaak gebakken in Oezbekistan. De typische figuren die de broden in het midden versieren worden met een authentieke broodstempel aangebracht. Heb je deze niet dan kan je ook de onderkant van een glas gebruiken om de versiering aan te brengen.

  • 500g tarwebloem
  • 20g verse gist of 7g droge 
  • 8g zout
  • 1 el vetstof (smout, boter, olie)
  • 360ml karnemelk+water (50/50)
  • sesamzaadjes
Verkruimel de gist in de bloem en roer samen met het zout onder mekaar. Voeg de vetstof toe en kneed het deeg terwijl je beetje bij beetje de vloeistof toevoegt. Het resultaat is een soepel, zacht maar redelijk kleverig deeg. 

Doe het deeg in een met olie ingevette kom en vouw het tot een bol. Dek de kom af en laat op een warme plaats rijzen tot het deeg in volume verdubbeld is. 

Neem het deeg uit de kom en plaats het op een licht bebloemde werkplaats. Verdeel in vier gelijke delen en vorm platte bollen ervan. Dek ze af en laat ze 15-20 min. rusten.

Vorm met je hand platte schijven van het deeg waarvan de rand (2 cm) dikker is dan het midden (0,5 cm). Leg ze op met bloem licht bestoven bakpapier en dek af met vershoudfolie. Laat 20-30 min. rijzen.

Bestrijk de broden met water en breng versieringen aan in het middenstuk dmv de broodstempel. Strooi wat sesamzaadjes over het midden.

Leg de broden op een voorverwarmde pizzasteen en bak af op 230°C gedurende 10-15 min. tot ze mooi goudbruin zijn. 

Reacties