Custardbuns



Deze buns stonden al een tijdje op mijn to-bake-lijstje en vandaag ben ik er eindelijk toe gekomen om ze te maken. Je kan ervoor kiezen om kant en klare custard te gebruiken maar zelfgemaakte smaakt toch nog altijd beter. Met het deeg kan je ook hamburgerbuns maken of broodjes met zowel een hartige of zoete vulling. Het recept is genoeg voor 10 buns.

Deeg

  • 260g tarwebloem
  • 25g suiker
  • 1 ei (50g)
  • 60g lauwe melk
  • 60g lauw water
  • 15g verse gist of 5g droge gist
  • 25g boter
  • 4g zout
Custard
  • 200ml melk
  • 40g suiker
  • snufje zout
  • 15g bloem
  • 15g maïzena
  • 1 ei
  • 1/2tl vanille extract
  • 50g boter
Afwerking
  • 1 ei losgeklopt met wat melk
  • fondantsuiker
Roer de bloem met de maïzena, het ei en de vanille onder mekaar en zet opzij. Doe de melk in een pan samen met de suiker en het zout. Roer op een laag vuur tot de suiker is gesmolten. Voeg het eimengsel langzaam toe en breng al kloppend met een garde aan de kook. Blijf kloppen tot de custard mooi ingedikt is. Giet ze in een kommetje en bedek de oppervlakte met vershoudfolie zodat er geen velletje op komt. Laat afkoelen in de koelkast. 

Doe in je kneedkom alle ingrediënten behalve de boter en het zout. Kneed tot het een geheel vormt en voeg dan het zout en de boter toe. Kneed tot een heel zacht maar niet plakkerig deeg.

Bol het deeg op en plaats in een met olie ingevette kom op een warme plaats. Dek de kom af en laat ongeveer 1u rijzen. 

Duw de lucht uit je deeg en verdeel in tien bolletjes van 50g. Duw elk bolletje plat en verdeel ongeveer 1el van de afgekoelde custard in het midden van het deeg. Vouw de randen naar mekaar toe zodat je terug een bolletje verkrijgt. Duw de naden goed aan en leg de bolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat. 

Dek de bakplaten af met vershoudfolie wat je met een beetje olie bestreken hebt. Zo vermijd je dat de folie gaat plakken aan de bolletjes. Zet op een warme plaats en laat opnieuw 1u rijzen.

Bestrijk de bolletjes met de losgeklopte eidooier en bak ze af in een voorverwarmde oven van 170°C gedurende 15-20 min. 

Laat ze afkoelen op een rooster. 

Bestrijk ze rijkelijk met de fondantsuiker.   

Reacties