Groninger landbrood (Nederland)



Dit brood werd gemaakt met een bloemmengeling te verkrijgen bij de Bakboerderij. Het is een volkorenbrood met gebroken gepofte tarwekorrels. Het brood heeft een donker kruim met een krokante toets erin. De bloem bevat reeds zout, dus dit hoeft niet meer worden toegevoegd.

  • 500g Groninger landbroodbloem
  • 15g verse gist
  • 300ml lauwwarm water
  • 15g vetstof (ik gebruikte smout maar je kan evengoed boter of olie gebruiken)
Los de gist op in het lauwe water. Voeg de bloem en de vetstof toe en kneed tot een homogeen ietwat vast deeg. 

Bol het deeg op en plaats het in een met olie ingevette kom. Dek de kom af en laat op een warme plaats rijzen tot verdubbeling van het deeg. Ik gebruik hiervoor plastiek wegwerp douchekapjes die heel goedkoop aangeboden worden op o.a. Aliexpress. 

Duw de lucht uit je deeg en bol het strak op. Plaats het brood in de broodbakbol en laat nog eens 45 min. rijzen met het deksel op de bol. 

Bestuif het brood met bloem en maak een paar insnijdingen met een scherp mesje. 

Plaats de bol in een voorverwarmde oven van 230°C hetelucht. Heb je geen bol maar gebruik je de bakplaat of een open vorm, gebruik dan onder- en bovenwarmte op 220°C.

Bak het brood gedurende 35 min. met deksel. Neem het deksel van de bol (opgepast gebruik ovenwanten want de bol is gloeiend heet) en laat het brood nog enkele minuten verder bakken tot het een mooie bruine korst heeft.

Laat afkoelen op een rooster. 

Reacties