Mohnflesserl - Maanzaadvlechtjes (Duitsland)




Dit recept is afkomstig van Lutz Geissler een bekende Duitse broodbakker. Kenmerkend voor zijn recepten zijn de lange rijstijden door gebruik van een voordeeg met een minimum toevoeging van gist. Hij schreef reeds verschillende broodbakboeken waarbij de recepten telkens zijn onderverdeeld in het gebruik van verschillende bakmethodes. Tevens kan je bvb kiezen voor een broodbakboek waar de recepten berekend zijn op gistgebruik of datzelfde boek maar dan voor gebruik met zuurdesem. Dit is het eerste recept wat ik uitprobeer met een voordeeg met lange rijstijd.

Voordeeg:
  • 240g lauw water (20°)
  • 240g T55 tarwebloem
  • 0,2g verse gist
Roer alle ingrediënten onder mekaar en laat het voordeeg 12-20u rusten op kamertemperatuur.

Deeg:
  • voordeeg
  • 30g roggebloem
  • 330g T55 tarwebloem
  • 90g warm water (30°)
  • 12g zout
  • 6g verse gist of 2g droge gist
  • 12g boter
  • maanzaadjes voor de afwerking
Doe alle ingrediënten bij het voordeeg en kneed gedurende 5 min. op de laagste stand. Kneed nog eens 6 min. op gemiddelde snelheid tot een glad en strak deeg. Dek de kom af en laat het deeg 30 min. rusten op kamertemperatuur. 

Verdeel je deeg in stukken van 120g en rol ze uit tot strengen van ongeveer 35 cm. Vorm van elke streng een vlecht. Hoe je een vlecht vormt van 1 streng kan je op dit filmpje bekijken éénstrengvlecht.

Bestuif de bovenkant van je broodjes met water en rol ze door de maanzaadjes. Leg de broodjes met de maanzaadkant naar beneden op een keukenhanddoek en laat 60 min. rijzen op kamertemperatuur. 

Draai de broodjes om en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestuif de broodjes nog eens met water en bak ze af in een voorverwarmde oven van 230°C (dalend naar 210°C) gedurende 20-25 min. tot ze goudbruin zijn.

Laat de broodjes afkoelen op een rooster. 




Reacties