Weggli (Zwitserland)

Bakplaat 1: met bloem bestoven en met de steel van een lepel een groef erin geduwd
Weggli zijn heel populaire (ontbijt)broodjes in Zwitserland. Het is vaak de eerste kennismaking met brood voor kleine kinderen omdat ze zo zacht zijn. Ook aan zieken worden deze broodjes geserveerd. Typisch voor de broodjes is de gleuf in het midden.

Dit recept is goed voor 18 broodjes, lijkt je dit teveel dan kan je ofwel een half recept gebruiken of de helft van je deeg invriezen voor een later gebruik. Om het verschil te kunnen zien heb ik bij 1 bakplaat de broodjes ingestreken met eigeel en met een mesje ingesneden, de andere heb ik zo gelaten en met water bestoven. Nog steeds blijven de gleuven niet, tijdens het bakken gaan die er (bijna) helemaal uit.

  • 250g melk
  • 125g water
  • 21g verse gist of 7g droge gist
  • 700g sterke tarwebloem
  • 60g ongezouten boter
  • 1,5el suiker
  • 1,5tl zout
  • 2 eieren
  • 1 eierdooier + melk om af te strijken
Warm in een kommetje het water, suiker, zout en de boter tot de boter vloeibaar is geworden. Neem van het vuur en voeg de melk toe. Voeg de eieren toe en klop los met een klopper. Doe de gist in je mengkom en voeg het mengsel bij de gist, roer tot de gist opgelost is. Voeg de bloem toe en kneed 3 min. op de traagste stand en dan 7 min. iets sneller tot je een heel zacht soepel deeg verkrijgt. 

Doe het deeg in een met olie ingevette kom en dek die af met vershoudfolie of een schone doek. Laat op een warme plaats rijzen gedurende een uur of tot verdubbeling in volume.

Duw de lucht uit het deeg en verdeel in bolletjes van 70g. Plaats de bolletjes op de bakplaat en druk met de achterkant van een houten lepel een diepe gleuf in het midden van de broodjes. Strooi wat bloem op het bolletje zo gaat de lepel niet kleven in het deeg. 

Dek de bolletjes af met een propere doek en laat ze nog eens 40 min. rijzen.

Warm de oven voor op 200°C onder- en bovenwarmte.

Bestrijk de broodjes met de losgeklopte dooier en bak ze goudgeel in ongeveer 16 min. 

Laat afkoelen op een rooster.

Bakplaat 2: ingestreken met eigeel en met een mesje ingesneden



Reacties