Brioches met exotisch fruit


Dit receptje is heel eenvoudig te maken en toch hebben de broodjes de allure van luxebrood. Voor de vulling heb ik gebruik gemaakt van een gedroogde exotische fruitmix (papaya, ananas en rozijnen) die ik in de Colruyt kocht maar je kan evengoed enkel rozijnen gebruiken of cranberries, noten, .... Het deeg zal oorspronkelijk heel plakkerig en redelijk zacht zijn maar vermijd de drang om extra bloem toe te voegen. Het recept is genoeg voor 8 buns.

  • 280g sterke bloem
  • 10g verse gist of 3g droge gist
  • 150ml lauwe melk
  • 50g ongezouten boter
  • 40g suiker
  • 1/4 tl zout
  • 1 ei
Vulling:

  • 100g rozijnen of ander gedroogd fruit
  • 15g zachte boter
Afwerking:
  • 1 losgeklopt ei
  • suikerglazuur aangemaakt met het sap van een halve appelsien
Roer de gist glad samen met de lauwe melk en 1el van de suiker. Klop het ei los samen met de rest van de suiker en het zout. Roer dit mengsel onder het gistmengsel. Smelt ondertussen de boter in een pannetje. Doe de bloem in een kom en roer het vloeibare mengsel onder de bloem. Kneed tot een samenhangend geheel. Voeg beetje bij beetje de gesmolten boter toe en kneed een paar minuten tot je een plakkerig redelijk zacht deeg verkrijgt. 

Doe het deeg in een met olie ingevette kom en dek af met vershoudfolie of een propere doek. Laat op een warme plaats rijzen tot verdubbeling. 

Verdeel het deeg in 8 gelijke porties en bol ze op. Laat afgedekt een vijftal minuutjes rusten op je werkblad. Rol de bolletjes uit tot een rechthoek en verdeel de zachte boter over de lapjes alsook de vruchten. Rol ze in de lengte op en snijd de rolletjes in de lengte doormidden. Laat een klein stukje onberoerd. Draai nu de twee helften rond mekaar in een twist en sluit ze in een cirkel. 




Leg de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat en dek af met vershoudfolie. Laat rijzen tot verdubbeling in grootte. 

Bestrijk de buns met het losgeklopt ei en bak af in een voorverwarmde oven van 190°C gedurende 20 min. tot ze goudbruin zijn.

Laat afkoelen op een rooster. 

Wanneer de broodjes enigszins zijn afgekoeld bestrijk je ze met de suikerglazuur. 

Reacties