Marokkaanse homemade broodjes (Marokko)


Deze Marokkaanse broodjes zijn superzacht en ruiken heerlijk als ze uit de oven komen. Ze worden vooral gemaakt tijdens de ramadan of bij speciale gelegenheden. Het recept is voldoende voor 4 medium broodjes.

  • 500g tarwebloem
  • 100g semolina
  • 300-325g lauw water (afhankelijk van de vochtopname van je bloem)
  • 1,5 el melkpoeder (facultatief)
  • 25g zachte boter
  • 10g zout
  • 1 el suiker
  • 30g verse gist of 10g droge gist
  • 1 el venkelzaadjes
  • 1 el sesamzaadjes
Doe de bloem, semolina, zout, melkpoeder en de zaadjes in je mengkom en meng goed door. Maak een putje in het midden en verbrokkel daarin je gist samen met de suiker. Giet een beetje van het lauw water op de gist en roer tot een papje. Laat een vijftal minuten zo rusten.

Voeg de boter toe en begin te kneden. Voeg beetje bij beetje de rest van het water toe tot je een zacht maar niet kleverig deeg verkrijgt. Het kan zijn dat je niet al het water nodig hebt, het kan zijn dat je nog een lepel moet toevoegen. Alles hangt af van de vochtopname van de bloem wat je gebruikt.

Maak een bol van het deeg en leg die in een met olie ingevette kom. Dek af en laat op een warme plaats rijzen tot het dubbele volume (30-60 min. ).

Duw de lucht uit je deeg en verdeel in 4 gelijke porties. Bol de porties op en laat ze op een licht bestoven werkblad afgedekt een vijftal minuten rusten.

Duw de bolletjes plat en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestuif ze met water en besprenkel met sesamzaadjes. Maak een paar insnijdingen in de broodjes en laat ze afgedekt nog een 30 min. rijzen. 

Bak 20 min. in een voorverwarmde oven van 190°C tot ze goudbruin zijn.

Laat de broodjes afkoelen op een rooster. 

Reacties