Cougnous (België)


Cougnous of Volaeren in het West-Vlaams vinden waarschijnlijk hun oorsprong in de provincie Henegouwen. Het is traditie om daar het brood te serveren in de kerstperiode en ook met Sint-Maarten. Je kan stellen dat het een beetje het Belgische equivalent is voor wat stollen in Duitstalige gebieden of panettone in Italië zijn. Het brood heeft de vorm (met heel wat verbeelding) van een kindje Jezus. In sommige streken worden de broden, voor ze in de oven gaan, versierd met een patroon van sneeuwvlokken of bloemetjes. Dit patroon werd vroeger met een kleien mal (Rond) aangebracht maar nu zijn ze gemaakt van pleister.













Voor het vormen van deze brioches kan je gebruik maken van een cougnous mal, zowel in papier als in blauwstaal te verkrijgen. Ze variëren in grootte van 15cm tot wel 40cm. Heb je deze mallen niet, vorm ze dan gewoon met de vrije hand. Voor het middenstuk een grote ietwat ovale bal en de twee uiteinden een kleiner balletje. Ik heb een variant gemaakt met parelsuiker maar je kan ook chocolade chips of rozijnen gebruiken. De hoeveelheid deeg is voldoende voor 4 mallen van 18cm (let op, dit is het buitenformaat).

  • 30g verse gist of 10g droge gist
  • 50ml lauwe melk
  • 10g + 1tl suiker
  • 210g Amerikaanse patentbloem
  • 4g zout
  • 2 eieren
  • 100g zachte boter
  • 50g kramiekboter (facultatief)
  • 75g P4 parelsuiker
  • 1 eierdooier + mini parelsuiker voor de afwerking
Los de gist samen met een theelepel suiker op in de melk. Laat dit mengsel een kwartier rusten zodat de gist tot werking komt.

Doe de bloem, suiker, eieren en zout in je mengkom en meng 5 min. Giet vervolgens het gistmengsel en de boter in stukjes erbij. Kneed goed tot een soepel deeg. Meng als laatste de parelsuiker onder het deeg.

Doe het deeg in een met olie ingevette kom en dek af. Laat het deeg rijzen tot het in volume is verdubbeld. 

Duw de lucht uit het deeg en verdeel in 4 gelijke porties. Bestuif de ringen met bakspray en plaats ze op de met bakpapier bekleedde bakplaat. Vorm de porties langwerpig en doe ze in de ringen. Dek af en laat opnieuw rijzen tot het dubbele volume. 

Bestrijk de cougnous met de losgeklopte dooier en strooi er kleine parelsuiker op. 


Bak af in een voorverwarmde oven van 180°C hetelucht gedurende 20min.

Haal onmiddellijk uit de ringen en laat afkoelen op een rooster. 



Reacties