Klaaskoeken met chocolade (België)


Klaaskoeken of mantepeirden ook wel genoemd (man te paard) is een zoete ietwat kruidige koek in sandwichdeeg gebakken. Ze worden traditioneel rond de sinterklaasperiode gemaakt vooral in de streek van West-Vlaanderen-Henegouwen-Frans-Vlaanderen. Meestal worden ze per gewicht verkocht en niet per stuk. Ik heb de kaneel weggelaten maar je kan gerust 1 koffielepel toevoegen aan je deeg. De vormen worden met een uitsteker gemaakt ofwel (voor de handige harry's) uit de losse pols uit het deeg gesneden.

  • 500g patentbloem
  • 60g verse gist of 20g droge gist
  • 1 ei
  • 50g zachte ongezouten boter
  • 50g Climax (kramiekboter) optioneel
  • 40g suiker
  • 4g zout
  • 225ml lauwe melk
  • 75g bakvaste chocoladedruppels
  • 1 clementine
  • 1 ei voor de afwerking
Verbrokkel de gist in de lauwe melk. Voeg het ei, de boter, Climax, suiker, bloem en het zout toe. Rasp de schil van de clementine in je deeg en voeg wat van het sap er aan toe. Kneed tot een mooi homogeen deeg. Helemaal op het einde meng je de chocoladedruppels onder het deeg. Laat het deeg afgedekt rusten voor ongeveer 15 min. 

Kneed het deeg door en vorm een bol. Bestuif je werkblad met wat bloem en dek het deeg af met een propere keukendoek. Laat opnieuw 15 min. rusten. 

Duw de lucht uit het deeg en rol de bol uit tot een lap van ongeveer 1,5 cm. dikte. Gebruik de vormpjes om de koeken uit het deeg te steken en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. 

Dek de bakplaat af met de keukendoek. Laat 1 uur rijzen. 

Bestrijk de koeken met het losgeklopt ei en bak gedurende 10 min. af in een voorverwarmde oven van 225°C onder- en bovenwarmte. 

Leg de koeken op een rooster en laat afkoelen. 


Reacties