Speltbrood met honing



Een klein broodje vandaag op aanvraag. Niet veel moeilijks aan ook aangezien het om een bloemmix gaat, maar ik wil jullie hem toch niet onthouden. Het betreft hier een bloemmix van een voor mij niet zo gekende verdeler van bloem namelijk Ireks en ik kocht ze bij 't Magazijntje te Ham. Speltbrood met honing of Rex Dinkel zoals zij het noemen is samengesteld uit 100% speltbloem en speltmeel, met toevoeging van honing, zonnebloempitten en sesamzaad. Zout is reeds toegevoegd aan de mengeling. Het is niet echt een goedkope mix maar met spelt ga je sowieso al naar een hogere prijsklasse. Het brood heeft een donker zacht kruim. De hoeveelheden zijn berekend voor een klein brood. Indien je een standaard formaat brood wenst te bakken, dien je de hoeveelheden te verdubbelen.

  • 250g bloemmix
  • 130ml lauw water
  • 6g verse gist of 2g droge gist
  • 1el vetstof
Los de gist op in het lauwe water. Voeg de bloem en de vetstof toe en kneed tot een homogeen deeg. Kneed niet te lang aangezien bij speltbloem de glutenstrengen anders stuk gaan.

Maak een bol van je deeg en laat in een afgedekte en met olie ingevette kom 45min. rijzen.

Duw de lucht uit je deeg en vorm je brood naar je bakvorm. Laat opnieuw 45min. rijzen in de afgedekte bakvorm. Ik gebruik hiervoor wegwerp douchemutsen, heel goedkoop op Chinese webshops aan te kopen. 

Bak af gedurende een 22min. in een voorverwarmde oven van 220°C conventioneel.

Laat afkoelen op een rooster.



Reacties