Tarwe/ruchmehl brood met zaden



Opnieuw restverwerking vandaag. Ik had nog een restje ruchmehl wat ik heb aangevuld met tarwebloem met dit brood als resultaat. Omdat het oog ook wat wil en omdat ik graag experimenteer met het vormen van brooddeeg, kreeg het brood een vlechtje mee. Het brood werd gebakken in de broodbakbol van Emile Henry.

  • 250g ruchmehl
  • 250g tarwebloem T55
  • 21g verse gist of 7g droge gist
  • 340g lauw water
  • 15g actieve backmalz (optioneel)
  • 8g zout
  • 20g smout of boter
  • 25g bruin lijnzaad
  • 25g geroosterde sojastukjes
Doe alle ingrediënten in de deegkom en kneed zo'n 15 min. tot een soepel deeg. Bol het deeg op en leg het in een met olie ingevette kom. Dek de kom af met vershoudfolie en een propere doek en laat ongeveer 1 uur rijzen tot verdubbeling in volume.

Duw de lucht uit je deeg en vorm tot een ovaal brood.

Neem de rolstok en rol ongeveer ter hoogte van 1/4 van het brood het deeg uit tot een langwerpige lap. 


Snijd het uitgerolde deel in drie stroken en maak ze tot een streng door ze wat met de hand op te rollen.


Maak van de drie strengen een vlecht en leg die over de breedte van het brood naar de overkant. Stop het uiteinde van de vlecht goed onder het brood.


Leg het brood op de bodem van de broodbakbol en laat met gesloten deksel rijzen tot verdubbeling van het volume.

Verwarm ondertussen de oven voor op 230°C hete lucht.

Bestuif het brood met wat bloem en maak een paar insnijdingen langs beide zijden van de vlecht.


Bak het brood 35 min. met gesloten deksel, haal daarna het deksel weg en laat nog een paar minuten verder bakken tot het een mooi gebruinde korst heeft.

Laat afkoelen op een rooster. 


Reacties

  1. Ik gebruik graag verschillende melen maar waar koop je het ruchmehl ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het ruchmehl bestel ik online op Duitse webshops oa bij Backstars

      Verwijderen

Een reactie posten